Select Page

Spagetti aglio e olio – Pasta med hvitløk og olje

Pasta aglio e olie. Pasta med hvitløk og olje. En klassisk rett som smaker så utrolig mye mer enn de få ingrediensene skulle tilsi.  Klassisk, enkelt og helt nydelig.

Jeg elsker enkle pasta retter. For meg er en pastarett enkel nok når du kan lage alt mens pastaen koker. På under 15 minutter har du ferdig middag. Perfekt for travle hverdager. Men følger du fremgangsmåten her får du noe som smaker så mye mer enn innsatsen skulle tilsi. Du får en fyldig pastarett, med tydelig hvitløksmak, et lite hint av varme og friskhet og syrlighet. En rett som kan serveres til også store anledninger. Åpne en flaske italiensk rødvin og du er klar for alt.

I tillegg til tørket spagetti, hvitløk og olje som vi alt har nevnt, trenger du bare bladpersille, sitron, tørkede chiliflak. Og salt og pepper. Dette er en rett som helt klart smaker så mye mer enn de få ingrediensene tilsier.

En annen grunn til at jeg elsker spagetti aglio e olio er at ved å lage denne etter fremgangsmåten her lærer du et triks som kommer til å de fleste pastarettene du lager heretter.

Trikset er enkelt: kok pastaen ferdig i pannen sammen med sausen og litt av pastavannet. Ved å gjøre dette oppstår det matmagi: ved hjelp av stivelsen i pastaen blander oljen og vannet seg til en kremete saus. Det eneste du må passe på er å røre hele tiden mens pastaen koker i sausen

Når pastaen er ferdigkokt har som regel også sausen kokt inn til passe konsistens, men om får mye av vannet koker inn kan suasen blir for tykk. Da har du bare i en liten øse til av pastavannet og fortsetter til pastaen er ferdig kokt og konsistensen er perfekt. 

Ofte kan pastasauser bli litt tynne og renne av spagettien. Men ikke her. Sausen blir fyldig og fester til pastaen. Det samme trikset kan brukes også på andre pastaretter, også tomatsauser som feks. bolognese. Kok pastaen litt mindre enn du vanligvis ville gjort i vannet og fullfør i sausen.

Hvis du ikke liker hvitløk er nok ikke dette retten for deg. Hvitløk er av de viktigste ingrediensene som setter mye smak.  I oppskriften her bruker vi tre fedd til to porsjoner, men her er det bare å tilpasse etter smak. Er du skikkelig glad i hvitløk kan du fint bruke 5-6 fedd i denne oppskriften. Du kan også redusere mengden noe.

Hvitløk kan bli bitter hvis den stekes for mye. Derfor er det viktig å starte med kald olje, ha i hvitløken og varme forsiktig opp. Hvitløken skal ikke brunes ordentlig, og er klar når det så vidt begynner å bli farge rundt kanten.

Tilslutt blander vi inn litt finhakket bladpersille og en liten skvis sitron. Siste finish er litt nykvernet pepper og en skvett god olivenolje. Så enkelt. Og så godt.

Populært nå

Shakshuka - Posjerte egg i marokkansk tomatsaus
Bao buns fylt med kinesisk pulled pork

OPPSKRIFT

Spagetti aglio e olio – Pasta med hvitløk og olje

ANTALL

2 porsjoner

TID

15 minutter

5 from 1 vote

ANTALL

2 porsjoner

TID

1 timer 30 minutter
(+ hviletid)

INGREDIENSER

 • 200 g spagetti (tørket)
 • 3 fedd hvitløk
 • 1/2 dl olivenolje
 • 1/2 ts tørkede chilliflak
 • 1 håndfull bladpersille (finhakket)
 • 1/2 sitron (saften av)
 • pepper (til servering)

FREMGANGSMÅTE

 • Kok opp godt saltet pastavann. Ta av pastaen rett før den er al dente, som regel ett minutt eller to mindre enn det som står på pakningen. 
 • Mens pastaen koker kutter du hvitløken i tynne skiver. I oljen og hvitløken i en stor stekepanne med høye kanter, og varm opp på medium varme. Når hvitløken så vidt begynner å få litt farge langs kantene skrur du ned temperaturen og har i chiliflakene. 
 • Ha pastaen i stekepannen sammen med en liten øse av pastavannet. Skru opp temperaturen og kok pastaen ferdig i stekepannen. Rør hele tiden så oljen blander seg til en kremete saus. Hvis sausen blir for tørr før pastaen er passe kokt kan du bare ha i litt mer av pastavannet.
 • Ta av varmen og bland inn finhakket persille. Klem i sitronsaften, og topp med litt nykvernet pepper og gjerne en liten skvett olivenolje